background image
image
image
image
Beschikbaar
Nieuws
Info video
Seeing Me Nieuwsbrief

Doelen

De identiteitsontwikkeling wordt bevorderd. Door pijnlijke ervaringen kan het stukje levenslijn waarop de jongere zich begeeft heel klein worden.
Het verleden wordt vermeden en de toekomst is veel te onzeker. Dan blijft alleen het nu nog maar over. Vooral voor pubers met hun algemene en specifieke ontwikkelingstaken zijn de referentiepunten in het verleden, het heden en de toekomst juist heel belangrijk. Iedereen is verwikkeld in een levenslang proces van het ontdekken, ontwikkelen en in standhouden van een zelfgevoel. Informatie daarvoor is onmisbaar. Zo vormen de jongeren een beeld over zichzelf en ontwikkelen zij hun identiteit:

 

1. Het heden wordt vastgelegd. Datgene wat de jongere nu meemaakt, alle veranderingen, de manieren waarop hij nu over het leven nadenkt, datgene wat hij nu belangrijk vindt, alles krijgt een plekje. Ook personen die nu belangrijk voor hem zijn: familie, vrienden, hulpverleners kunnen worden beschreven.
Naast de schriftelijke informatie kan de jongere uitdrukking geven aan zijn gedachten en gevoelens door op creatieve wijze de achtergronden van de webpagina’s vorm te geven. Dit is mogelijk met foto’s, tekeningen, gekleurde achtergronden, stickers, plaatjes van het internet, filmpjes,
geluidsfragmenten en alle andere manieren die het internet biedt om dingen digitaal vast te leggen.
2. Het verleden komt weer tot leven. Door over het verleden te gaan nadenken, herinneringen weer op te halen en op te schrijven komen vaak allerlei puzzelstukjes weer boven water, die daarvoor waren vergeten. Dit gedeelte kan soms pijnlijke herinneringen omhoog halen, die de jongere dan herbeleeft.
Dit zorgt voor een stukje begrip en verwerking van dat verleden. Alles krijgt een plekje, zowel leuke als nare herinneringen. Het mag er allemaal zijn,
zonder oordeel. Door het op gang brengen van de interne dialoog over belangrijke gebeurtenissen en met belangrijke anderen is het mogelijk dit alles weer te integreren in het huidige leven.
3. De toekomst krijgt kleur. Door gericht na te denken over de toekomst en de idee├źn die de jongere daarover heeft moet hij over een onzekerheidsdrempel heenstappen. Wat er gaat gebeuren en hoe het hem in de toekomst zal vergaan weet hij immers niet. Het fantaseren erover zegt echter wel iets over hoe hij over zichzelf en zijn mogelijkheden denkt. Een perspectief met inhoud, vol idealen of niet, geeft het leven van de jongere weer een uitzicht met wat kleur.
Dit vormt een uitstekende basis voor het portfolio.